Waar moet ik aan denken in de voorbereiding van een verbouwing?

Ah, de verbouwing. Een mooie klus, die uiteindelijk heel veel plezier gaat opleveren. Maar waar begin je? Hoezeer je ook kan uitkijken naar de verbouwing zelf en het resultaat na afloop, het is verstandig om met een goed plan te beginnen, omdat je anders overrompeld kan worden door wat je allemaal tegenkomt. Daarom zetten we graag op een rijtje waar je aan moet denken voordat je een bouwbedrijf inschakelt, of zelf de hamer pakt.

Heb duidelijk voor ogen wat je wil

Voordat je ook maar een stap hebt gezet, moet je duidelijk voor ogen hebben wat je precies wilt doen en wat je wilt bereiken met de verbouwing. Een goede planning betaalt zichzelf heel snel terug, omdat er bij een beetje verbouwing echt heel veel komt kijken. En vergeet de details niet; je zal niet de eerste verbouwer zijn die door de kleine dingetjes opeens ver over z’n budget moet gaan, of experts moet gaan inschakelen omdat het gewoon niet lukt. Elke verbouwing kan verrassingen met zich meebrengen, maar wie goed plant kan deze verrassingen tot een minimum beperken. Calculeer ze in, weet wat je gaat doen en weet ook hoe je de verbouwing gaat financieren. En zo komen we al snel bij het tweede deel van deze lijst.

Hou de kosten goed in de gaten

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk om de kosten zoveel mogelijk in de hand te houden tijdens je verbouwing. Het is zo makkelijk om teveel geld uit te geven, meer dan je had begroot, en dat gaat je vaak niet in de koude kleren zitten. Probeer daarom van tevoren duidelijk te hebben wat de kosten zijn en hou een marge over voor onverwachte zaken. Die gaan er namelijk bijna altijd komen. Wie weet wat er achter die muur zit die jij wil weghalen. Of onder de vloer die open gaat. Hou er rekening mee en probeer niet te makkelijk geld uit te geven, want dat kan je snel tegen gaan staan.

Ga je een bouwbedrijf inschakelen?

Wil je het zelf doen, of kies je voor een bouwbedrijf in Hoogeveen? Het uitbesteden van de verbouwing is een duidelijke keuze voor gemak. Je zorgt dat de experts het werk doen en weet zodoende zeker dat het allemaal goed gebeurt. Wil je toch liever zelf aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Wie handig genoeg is, kan veel met zijn of haar eigen handen, wat natuurlijk een extra band oplevert met je huis. Je hebt het immers helemaal zelf verbouwd. Maar ben je overal geschikt voor, of zijn er onderdelen die je liever overlaat aan een expert? Het kan best zijn dat je prima in staat bent om een muurtje te metselen, of een nieuw plafond te plaatsen, maar dat je elektriciteit liever overlaat aan iemand die daar net wat meer ervaring in heeft. Kortom, ken je beperkingen en zorg ervoor dat de juiste mensen de juiste klussen doen. Het zou zonde zijn als het een tweede of derde keer moet gebeuren, terwijl het ook in een keer goed had kunnen zijn.