De verschillen tussen polyester en polycarbonaat golfplaten

Voor het dak van een carport, serre, tuinhuis en veranda zijn golfplaten prima geschikt. Ze zijn tamelijk goedkoop, wegen weinig en zijn gemakkelijk aan te brengen. De materialen waarvan ze worden gemaakt, zijn bitumen, vezelcement, metaal en kunststof. Bij kunststof gaat het om PVC, polyester en polycarbonaat. Dit artikel gaat over golfplaten voor daken die licht doorlaten, omdat je geen last wilt hebben wind en neerslag, maar wel wilt profiteren van het zonlicht. Dan blijven van de genoemde materialen PVC, polyester en polycarbonaat over. PVC blijft hier echter verder buiten beschouwing.

Toepassingen van polyester

Polyester is een heel bekend materiaal. Het heeft zeer veel toepassingen, onder meer voor zeildoek voor jachten, versterking van autobanden, vitrage, veiligheidsgordels en dus ook golfplaten. Bovendien wordt polyester gebruikt voor kleding. Als polyester in een kledingstuk is verwerkt, dan kun je dat zien op een label dat is ingenaaid en wordt aangeduid met een percentage. De met glasvezel versterkte polyester golfplaat wordt veel gebruikt voor daken van allerlei gebouwtjes en uitbouwtjes. Er bestaat ook de hagelbestendige polyester golfplaat, die sterker is dan de standaard uitvoering.

Toepassingen van polycarbonaat

Polycarbonaat (PC) klinkt je waarschijnlijk minder bekend in de oren dan polyester. PC is hard, stevig en transparant. In vergelijking met veel andere kunststoffen kan PC hoge temperaturen aan. Het aantal toepassingen is groot, omdat het gemakkelijk in gebruik is. Het wordt onder meer gebruikt voor veiligheidshelmen en -brillen, mobiele telefoons en ook golfplaten. Polycarbonaat is hagelbestendig en slagvast. Vanwege die laatste eigenschap wordt het voor politieschilden gebruikt. PC golfplaten komen ook in een meerwandige uitvoering en zijn dan nog sterker, maar zijn in die uitvoering wel wat minder lichtdoorlatend.

Verschillen tussen beide materialen

Polyester golfplaten zijn goedkoper dan polycarbonaat golfplaten en minder transparant. Met andere woorden, in vergelijking met polyester golfplaten, laten polycarbonaat golfplaten licht beter door, 88% tegen 75%. Ze zijn daarnaast sterker, hebben een langere levensduur en een grotere buigsterkte, en zijn beter bestand tegen UV stralen. Voor de nog sterkere driewandige PC golfplaten is de lichtdoorlatendheid 80%. Voor beide materialen geldt dat voor gebruik voor een dak, de minimum hellingsgraad 10 graden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*