De cruciale rol van een waterontharder in nieuwbouw

Wanneer je investeert in een nieuwbouw huis of appartement wil je graag dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Hierdoor zorgen veel mensen ervoor dat alles tot in de puntjes af is gewerkt, een van de onderdelen die hierbij hoort is een waterontharder. In dit blogje gaan we je meenemen in het belang hiervan. 

 

Vaak wordt nieuwbouw erg luxueus afgewerkt, denk hierbij aan de nieuwste technologieën. Het is belangrijk om deze technologieën in bijvoorbeeld je badkamer en keuken goed te beschermen tegen mogelijke kalkvorming. Kalkafzetting is niet alleen lelijk maar het zorgt ook voor een verminderde levensduur van je huishoudelijke apparaten. Erg zonde van bijvoorbeeld je nieuwe douche, luxe koffiemachine of stoomoven. Er is eigenlijk maar een doeltreffende manier om kalkaanslag op de langere termijn tegen te gaan. Dat is een waterontharder welke rechtstreeks de kalk uit je leidingwater haalt. Zij zorgen ervoor dat er geen hard water meer uit de leidingen komt maar zacht water. 

 

Toch zijn er enkele aandachtspunten voor de installatie van een waterontharder, zo moet er voldoende ruimte aanwezig zijn voor een waterontharder. Bij een appartementencomplex is dat vaak in de technische ruimte. Vele waterontharders zijn erg compact waardoor er geen overbodige ruimte gebruikt wordt. Bij de installatie is het slim om deze te installeren voordat de eerste aftakkingen komen, het is wel mogelijk om eventueel een kraantje te plaatsen voor de waterontharder om bijvoorbeeld je tuin mee te kunnen besproeien. Daarnaast moet er in de buurt van de waterontharder een afvoer aanwezig zijn voor het spoelwater, deze afvoerslang kan vijf meter lang afvoeren en tot twee meter hoogte. Vanaf dat punt moet het water daarna wel vanzelf kunnen wegstromen. 

 

Bij een groot aantal nieuwbouwappartementen kan er ook gekozen worden voor een gemeenschappelijke waterontharder, deze voorziet dan de volledige gebouwen van zacht water. Deze oplossing is een stuk goedkoper dan steeds losse afzonderlijke toestellen per appartement. Bij deze oplossing is het wel belangrijk om een gemeenschappelijke watermeter te installeren, deze leest het totale waterverbruik. Vervolgens kunnen na de afstromingen aparte watermeters geinstalleerd worden per woonunit. 

 

Ziet jouw projectontwikkelaar geen baat bij een gemeenschappelijke waterontharder? Geen zorgen, het is alsnog mogelijk om een aparte waterontharder per appartement te installeren. Doordat de meeste apparaten redelijk compact zijn kunnen deze eenvoudig onder of in een kast gemonteerd worden. Dit is uiteindelijk een erg eenvoudige manier om jouw mooi afgewerkte nieuwbouwproject niet te laten verpesten door de vervelende en hardnekkige kalkaanslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*