Wat is een bouwtechnische keuring?

Bij het kopen van een woning spreekt het voor zich dat je als nieuwe eigenaar niet bepaald bereid zal zijn om een sprong in het diepe te wagen. Dat zou ook niet verstandig zijn. Het kopen van vastgoed gaat immers in de praktijk gepaard met een stevig kostenplaatje. Het laatste wat je dan wil is kort na aankoop terug voor extra (hoge) kosten komen te staan. Dat kan gelukkig anders. Het is zo dat je er als (potentiële) koper van vastgoed tegenwoordig voor kan kiezen om een zogenaamde bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Het laten uitvoeren van een dergelijke keuring is niet alleen interessant omdat ze je een realistisch beeld geeft van de waarde van het vastgoed. Daarnaast is ze ook zeer relevant als extra onderhandelingsmiddel. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker en vast even de onderstaande informatie doornemen!

Wat mag je wel en niet verwachten van een bouwtechnische keuring?

Wanneer je voor de eerste keer vastgoed gaat kopen is de kans zeer groot dat je nog niet zoveel weet over het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Dat is ook helemaal geen probleem. Het gaat hierbij om een visuele controle van de woning die wordt uitgevoerd door een bouwkundig expert. Hierbij worden alle ruimtes onder de loep genomen, gaande van de kelder tot aan de zolder. Bovendien is het zo dat ook de tuin mee in overweging wordt genomen. Dat is nodig omdat er alleen op deze manier een concreet beeld van de totale waarde van het pand kan worden gemaakt. 

Hoe interessant is een bouwtechnische keuring?

Het feit dat er louter en alleen sprake is van een visuele controle van het vastgoed zorgt er in de praktijk voor dat veel mensen zich afvragen of het laten uitvoeren van zo’n controle de kostprijs wel echt waard is. Dat is het zeker. Ondanks het feit dat je namelijk niet kan rekenen op een volle honderd procent garantie is het wel degelijk zo dat een bouwtechnische controle je heel wat (financiële) kopzorgen kan besparen. Bovendien vormt ze zoals aangegeven in de inleiding van deze pagina ook nog eens een geweldig interessant onderhandelingsmiddel. Het mag dan ook duidelijk zijn, als toekomstige vastgoedeigenaar is het zeker interessant om deze keuring uit te laten voeren.

Wat zijn de kosten die je ervoor moet betalen?

In de praktijk is het zo dat er geen sprake is van een vastgestelde prijs voor wat het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring betreft. Dit is het gevolg van het feit dat dit prijskaartje sterk afhankelijk kan zijn van verschillende zaken. Denk hierbij dan ook maar even aan:

  1. De omvang van de woning;
  2. De grootte waar de tuin over beschikt; 
  3. Over welke expertise het bureau of de expert beschikt; 

Voor het uitvoeren van een bouwtechnische controle bestaat er dus niet zoiets als één vastgesteld prijskaartje. Het kan dan ook meer dan de moeite waard zijn om even een vergelijking uit te voeren in de praktijk. Wanneer je dat doet zal het namelijk meteen duidelijk worden bij welke partij je aanspraak kan maken op de laagst mogelijke kosten voor deze keuring of controle. Gemiddeld kan deze prijs in ieder geval variëren van ongeveer 250 tot zo’n 450 euro. Behoefte aan een bouwtechnische keuring? Neem dan een kijkje bij Schippers Bouwconsult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*